Zalety spożywania ziemi okrzemkowej

Coraz częściej staramy się prawidłowo i zdrowo odżywiać oraz uprawiać jakąś aktywność fizyczna. Wszystko co robimy w celu poprawy jakości naszego życia. Różnego rodzaju produkty spożywcze Bio i ekologiczne są już coraz częściej dostępne. Wiele osób poznało także zalety działania spożywczej ziemi okrzemkowej, którą kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Właściwości zdrowotne ziemi okrzemkowej

spożywcza ziemia okrzemkowaW sklepach ekologicznych kupimy wiele produktów. Jednym z nich jest spożywcza ziemia okrzemkowa, która zawiera 85% krzemionki. Jest ona zatem źródłem naturalnego krzemu, który ma niezwykle istotne znaczenie dla poprawnej pracy całego naszego organizmu. W skład diatomitu czyli ziemi okrzemkowej oprócz krzemionki wchodzi również sód, magnez, żelazo, wapń i mikroelementy. Często wykorzystuje się ten niepowtarzalny typ ziemi do oczyszczania naszego organizmu. Wykazano, że spożywanie ziemi okrzemkowej pomaga na pozbycie się pasożytów, metali ciężkich, bakterii oraz złogów pokarmów. Oprócz tego pomaga regulować stężenie lipidów we krwi. Nie można również zapomnieć o tym, że duża ilość przyswajalnego krzemu reguluje nasze ciśnienie krwi. Regularność spożywania tej ziemi zapobiega wielu chorobom układu krwionośnego, przyśpiesza proces gojenia się ran, a także wzmacnia prace układu mięśniowo-naczyniowego. Ziemia okrzemkowa wpływa pozytywnie także na aspekt naszego wyglądu. Otóż poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Ziemia okrzemkowa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z problemami skórnymi, takimi jak łuszczyca, bądź atopowe zapalenie skóry, łamliwe paznokcie oraz słabe włosy. Spożywanie tej ziemi poprawia nie tylko nasz wygląd ale także wzmacnia nasz organizm od środka. Dlatego jeśli cierpimy np. na zaparcia możemy spożywać tą ziemię i cieszyć się zdrowymi jelitami.

Top