Woda ważnym elementem codziennej diety

 

Ważnym elementem naszego życia jest właściwa równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Niestety w dzisiejszym pożywieniu większość produktów jest kwasotwórcza i to one przeważają w codziennej diecie. Utrzymanie odpowiednich proporcji nie jest więc zadaniem łatwym.

Korzyści z używania wody zjonizowanej

wytwarzanie wody alkalicznejW dzisiejszych czasach, większość produktów jest kwasotwórcza są to takie produkty jak: mięso, ryby, napoje alkoholowe, napoje gazowane, soki pasteryzowane, słodycze i wiele innych. Lista produktów alkalicznych jest o wiele mniejsza: świeże owoce, warzywa, świeże soki, niegazowana woda mineralna. Utrzymanie więc równowagi tych produktów nie jest łatwe, zwłaszcza że produkty z drugiej grupy powinny stanowić około 70% naszej codziennej diety. W procesie metabolicznym powstałe nadwyżki kwasowe, organizm próbuje jak najszybciej wydalić. Gdy jednak brakuje w organizmie takich składników jak potas, sód, magnes, oraz wapń wykonanie tych procesów staje się często nieefektywne. Gdy brakuje nam tych składników, zwiększa się kwasowość, natomiast zmniejsza się alkaliczność krwi. Bardzo dobrym rozwiązaniem, w tym przypadku i potwierdzonym klinicznie jest picie wody alkalicznej. Odpowiednie wytwarzanie wody alkalicznej związane jest z oddzieleniem cząsteczek wody na dwie części: alkaliczną, w której skupione są jony hydroksylowe, oraz kwaśną, w której skupiają się jony wodorowe. Powstałe środowiska, charakteryzują się wskaźnikiem pH. Wskaźnik pH, wskazuje na ile kwaśna jest każda substancja. Wartość pH może wahać się w przedziale od 0 do 14.

Gdy wskaźnik pH rośnie od 7 do 14, w danej substancji zmniejsza się ilość jonów wodorowych, a zwiększa się ilość jonów wodorotlenowych. Woda alkaliczna pojawia się gdy mamy do czynienia z wodą o pH w przedziale od 8 do 12. Bardzo ważne jest więc pH krwi. Organizm może dobrze funkcjonować tylko jeżeli krew jest lekko alkaliczna w przedziale 7,32 do 7,43.

 

Top