Różnice pomiędzy nożami od krajalnic

W dużych piekarniach można spotkać krajalnice, które są monstrualnych rozmiarów jak na urządzenie, które ma za zadanie kroić chleb. Zazwyczaj pracownicy mają do dyspozycji sprzęty o różnych rozmiarach, dlatego można dopasować ilość potrzebnego chleba do skrojenia do możliwości maszyny. Niemniej, noże są najbardziej kluczowymi aspektami, gdy w grę wchodzi zwiększenie ilości pokrojonych bochenków.

Które noże do krajalnicy wybrać?

noże do krajalnicDo pokrojenia kilka chlebów nikt nie będzie używał dużej maszyny i analogicznie mała krajalnica nie sprawdzi się, gdy w przeciągu ośmiu godzin pracy trzeba przygotować dla okolicznych piekarni dziesięć tysięcy chlebów. Przed przystąpieniem do pracy trzeba odpowiednio przygotować sprzęt i w pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy noże w krajalnicy są w dobrym stanie. Po wielogodzinnej pracy nie będą już tak ostre jak na początku działalności, a gdy pracuje się z tępymi narzędziami, tempo pracy i efektywność pracowników znacznie spada. By nie narazić firmę na obniżenie lotów, powinno się pamiętać o tym, że noże do krajalnic powinny być zawsze ostre. Oprócz tego muszą mieć odpowiedni przeskok zęba, by pieczywo poprawnie się kroiło. W tym celu należy prędzej, czyli przed przystąpieniem do wymiany noży dowiedzieć się, jaki jest to przeskok i jakiej wielkości są noże. Założenie nieodpowiednich noży może skutkować zepsuciem się maszyny, a także zaszkodzić pracownikom (źle założone noże mogą wypaść i zranić piekarza). Zakup poprawnych noży do krajalnicy to także sposób na przestrzegane przepisów bhp.

Długość i szerokość zęba to bardzo kluczowa sprawa i każdy z noży ma swoją wartość, więc nie warto eksperymentować z nieodpowiednimi rozmiarami przy wymianie ich na nowe. Na szczęście, zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych można trafić na wiele rozmiarów noży do krajalnic. Dokonanie wyboru w tym przypadku ogranicza się jedynie do zdecydowania o tym, od którego producenta mają one pochodzić.

Top