Polecany olej rydzowy

Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu, to z pewnością stosujemy zróżnicowaną i odpowiednio zbilansowaną dietę, która jest dla nas źródłem niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Nie może w niej też zabraknąć tłuszczy.

Jakie olej warto spożywać?

olej rydzowy lniankaNa rynku znajdziemy dziesiątki przeróżnych olejów i oliw, które mogą być rafinowane lub nierafinowane. Przeważnie wiemy tyle, że te pierwsze nadają się do smażenia, a drugie są idealne do spożywania na surowo. Do drugiej grupy olejów przede wszystkim zaliczamy olej lniany, z pestek dyni czy olej rydzowy lnianka, który pozyskiwany jest z lnianki siewnej. Dwa pierwsze oleje są większości z nas dobrze znane, ponieważ są obecne na rynku od wielu lat i spora ilość osób się już do nich przekonała. Co do oleju rydzowego, to tak naprawdę jest on znany od bardzo dawna, ale na wiele lat został zapomniany, gdyż wyparły go bardziej popularne oleje. Obecnie powraca on do łask, ponieważ panuje moda na zdrowy tryb życia i duża ilość osób poszukuje zdrowych i mało powszechnych produktów spożywczych. Olej z lnianki jest cennym źródłem wielonienasyceniowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto w oleju tym znajdują się kwasy Omega 3 i Omega 6 w idealnych proporcjach, przez co jest on zaliczany do jednych z najlepszych roślinnych źródeł tych składników. Badania potwierdziły, że jest on także bogaty w witaminę A, E i witaminy z grupy B. Olej rydzowy może być przechowywany w szczelnym opakowaniu do sześciu miesięcy.

Poza kuchnią, olej z lnianki ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ przyśpiesza gojenie ran, łagodzi stany zapalne skóry i zwiększa jej elastyczność, a także zmniejsza utratę wody przez naskórek. Jest dość często stosowany w produktach do twarzy i włosów.

Top