Dieta w chorobach tarczycy

Choroby tarczycy dotykają coraz większej ilości osób. Bardzo często spotykamy się z tym, że chorują coraz młodsi ludzie. Niestety choroby tarczycy są tak naprawdę znakiem naszych czasów. Wśród najczęściej występujących chorób związanych ze złą pracą gruczołu tarczowego jest niedoczynność oraz nadczynność tarczycy. Całe szczęście decydując się na odpowiednią dietę, możemy nieco złagodzić objawy tych schorzeń.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

niedoczynność tarczycy dietaNiedoczynność tarczycy to bardzo nieprzyjemna choroba, która daje szereg uprzykrzających życie dolegliwości. Najczęściej spotykamy się z tym, że osoba cierpiąca na tę chorobę obserwuje u siebie nagły przyrost masy ciała. Dzieje się to za sprawą hormonów. Jeśli męczy nas niedoczynność tarczycy dieta jest tym, czym możemy nieco załagodzić nasze objawy. Podczas niedoczynności tarczycy dochodzi do spowolnienia metabolizmu, a więc zadaniem naszej diety powinno być jego ponowne rozkręcenie. Poza tym odpowiednie działanie tarczycy związane jest z jodem w diecie. Najlepiej jeśli dieta będzie dostarczała go tyle, ile tak naprawdę potrzeba. W związku z tym osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny spożywać ryby morskie – takie jak dorsz, halibut, mintaj. Poza tym powinniśmy także zwrócić uwagę na źródła żelaza. Wobec tego dieta powinna obejmować mięso, podroby mięsne, otręby i zarodki pszenne. Ważna jest także witamina D3. Mówi się, że u osób, chorujących na niedoczynność tarczycy, spada jej stężenie.

Tak naprawdę w niedoczynności tarczycy dieta pełni bardzo ważną funkcję. Mówi się o tym, że znacznie przyspiesza metabolizm, jednak nie jest to jedyne jej działanie. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala uzupełnić wszystkie brakujące w organizmie substancje, których niedobory związane są tak naprawdę z chorobą.

Top