Borówka amerykańska to zdrowy owoc

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu skusić się na odrobinę słodkiej przyjemności? Kawałek ciasta do kawy, tabliczka czekolady, którą dostaliśmy od babci na urodziny, batonik ze szkolnego automatu… Miłość do słodyczy to jeden z milszych aspektów jedzenia, który jednak należy mieć stale pod kontrolą.

Smaczne przetwory borówkowe

przetwory z borówki amerykańskiejSłodycze są w dzisiejszych czasach dobrem ogólnodostępnym. Kupimy je nie tylko w sklepach spożywczych, ale i w kioskach, automatach ustawianych w szkołach, miejscach pracy, dworcach, poczekalniach czy na rogach ulic. Od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić, należy jednak uważać, by nie zaczęły dominować w naszej diecie. Na pewno dużo lepiej postawić na owoce pod różnymi postaciami. Przetwory z borówki amerykańskiej możemy w bardzo prosty sposób przygotować w naszej kuchni. Najlepiej robić to latem, gdy mamy dostęp do świeżych i smacznych borówek z ekologicznych upraw. Ten mały, granatowy owoc świetnie nadaje się do wykonania dżemu czy kompotu. Musimy jedynie zakupić cukier żelujący lub wybrać inny rodzaj słodzika. Należy też pamiętać o tym, by owoce przed ich wykorzystaniem bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się większości zanieczyszczeń i zarazków, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli zachowamy wszystkie środki bezpieczeństwa, z pewnością nasz dżem zachwyci domowników, a także każdego, kto będzie miał okazję go skosztować.

Smaczne i ekologiczne przetwory z owoców sezonowych, takich jak na przykład borówka amerykańska, mogą umilić nam szare, jesienne i zimowe dni, a także zastąpić czekoladki i batoniki. Jeśli włożymy nieco wysiłku w przygotowanie konfitur, efekt naszej pracy będzie z pewnością wspaniały, a członkowie rodziny będą delektować się pysznym dżemem.

Top